Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ve INRS üniversitesinden bir grup araştırmacı dünyanın en hızlı kamerasını geliştirmeyi başardı.

Bu teknik saniyede 100 milyar kare kaydedebilmesine rağmen ekip için yeterli değildi. Araştırmacılar kamerayı ultralazer darbeleriyle güçlendirerek saniyenin trilyonda birinde görüntü yakalayabilen bir kameraya geliştirmeyi başardı ancak ancak hem hızın artırılması hem de görüntü kalitesinin yüksek tutulması için bir kamera daha kullanılması gerekiyordu. Ekip saniyenin trilyonda birinde görüntü yakalayabilen kamerayı ikinci bir kamerayla daha destekledi ve iki kameranın elde ettiği görüntüleri Radon dönüşümü olarak bilinen bir veri toplama tekniği ile elden geçirdi. Böylece sistem; saniyenin trilyonda birinde görüntü yakalayabilen kamera, ikinci kamera ve veri toplama tekniğinin birleşmesiyle nihai haline ulaşmıştı. Ekip bu sistemin tamamını T-CUP olarak adlandırdı.
Çalışmanın ortak yazarlarından Lihong Wang, “Sadece bir femtosaniye kamera kullanarak, görüntü kalitesinin sınırlı olacağını biliyorduk. Bunu geliştirmek için, statik bir görüntü elde eden bir kamera daha ekledik. Femtosaniye çizgi kamera ile elde edilen görüntü ile birleştiğinde, saniyede on trilyon kare kaydederken yüksek kaliteli görüntüler elde etmek için Radon dönüşüm denilen şeyi kullanabiliriz. “dedi.
Bir Cevap Yaz